fredag 23 juli 2010

Solskydd


Redan i våras hade jag tänkt skriva om solskydd och anledningen till att jag inte kommit till skott förrän nu är att det har varit helt omöjligt att hitta bra alternativ. Nu har jag äntligen hittat anledningen till varför: Nyligen kom ett EU-krav att UVA-skyddet i solkräm ska vara minst en tredjedel av UVB-skyddet. Det  här är svårt att uppnå med bara titandioxid som fysikaliskt solskyddsmedel och därför har de flesta som tillverkat fysikaliska solskyddskrämer fått lägga ner, eller tillsätta kemiskt filter...


För mig känns kemiska solskyddskrämer inte som något alternativ av många olika skäl. För det första rekommenderas de inte till barn under 2 år. Detta p g a att de kemiska ämnena absorberas i huden och går in i kroppen, omvandlas i levern och går ut med urinen. Eftersom förmågan att ta hand om kemikaliska ämnen i levern inte är fullt utvecklad hos barn vet man inte om det är farligt för dom att använda dem. Enligt en annan undersökning av samma klinik på Sahlgrenska som gjordes 1999-2003 spärrar kemiska solskyddsmedel i snitt bara 27 % av vad de lovar - faktorn beräknas utifrån mängder som ingen människa tar på sig. Dessutom kan de ämnen som finns i krämerna både irritera, ge allergiska reaktioner och innehålla aminer som kan bilda cancerframkallande nitrosaminer.

Jag hann precis i början av sommaren lägga beslag på Dermanords sololja med SPF 20 när den såldes ut från den ekologiska butiken Ekolea i Karlstad. Den är nu slut, det är mycket sommar kvar så vad ska man göra..?

En kompis skickade en länk till en solkräm som faktiskt verkar jättebra. Den heter Eco Cosmetics Baby Sun Cream SPF 45 50 ml. Innehållsförteckningen finns här nedanför. Nackdelen: den kostar strax under 200 kr... Det kan det väl i och för sig vara värt, speciellt eftersom jag tror att de flesta av oss har flaskor med kemiskt solskydd stående över vintern som blir gammalt till nästa sommar. Ett annat alternativ är att använda en t-shirt som skyddar upp till 75 % (beroende på tjocklek) eller att hålla sig i skuggan. Man kan också göra sin egen solskyddsolja med titandioxid i (bara man ser till att den inte är mald till nanopartiklar som kan gå långt in i kroppen).

Lycka till, och kom gärna med tips!


Här är innehållsförteckningen:
Aqua, Glycine Soja Oil *, Titanium Dioxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Polyglyceryl-3 Ricionoleate, Glyceryl Oleate, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Punica Granatum Extract *, Hippophae Rhamnoides Extract*, Olea Europaea Leaf Extract *, Olea Europaea Oil *, Simmondsia Chinensis Oil *, Oenothera Biennis Extract *, Hippophae Rhamnoides Oil*, Oriza Sativa Bran Oil, Glycyrrhiza Glabra Extract, Mica, Tocopherol, Macadamia Ternifolia Oil, Parfum. * = ekologisk.

4 kommentarer:

 1. Det tåls att tillägga att vuxenvarianten av denna solkräm av någon anledning innehåller den tvivelaktiga ingrediensen aluminiumhydroxid! Jag köper barnvarianten och späder ut den med ekologisk rapsolja så blir det nästan dubbelt så mycket kräm med en ungefärlig SPF på 25. Bra va´!

  SvaraRadera
 2. Smart!
  Helt annan grej - jag saknar bodylotion - har du något förslag?

  SvaraRadera
 3. Jag har body lotion (från Maria Åkerberg Dermanord och WISE ) och mycket mer i min butik. Kom och kolla! Välkomna!

  Ann Sköld
  www.sofimar.se

  SvaraRadera
 4. Ja, jag har sett att Dermanord har börjat med solskyddskräm igen. Som jag har längtat!!

  SvaraRadera

Bloggintresserade