tisdag 8 juni 2010

Mineralolja igen...

I helgen har jag varit på Biskops Arnö och gått en helgkurs i hur man tillverkar sina egna hudvårdsprodukter. Det var en alldeles underbar kurs där jag lärde mig mycket och även fick prova att göra olika salvor och krämer. Dessutom pratade vi en del om de dåliga alternativen, något som jag redan skrivit om men som tål att upprepas. MINERALOLJOR...


Mineralolja kommer från samma källa som bensin, fotogen, asfalt, eldningolja, plastgaser. Den lägger sig som en tunn hinna på huden som känns mjuk i några timmar, men den täpper igen porerna, förhindrar huden att fungera bra och förstör även hudens egen förmåga att återfetta sig. Den innehåller inga vitaminer och förhindrar dessutom upptagningen av fettlösliga vitaminer. Den är miljöbelastande, är svårnedbrytbar och förorenar vatten och jord.


Kallas även PARAFFIN och VASELIN och hittas i de flesta produkterna i de vanliga affärerna (t ex Natusan) samt på Apoteket. Det ENDA undantaget jag har hittat är ACOs babyolja (på apoteket) som även passar utmärkt för vuxna att smörja in sig med efter duschen, men lika bra går det med VANLIG (gärna ekologisk) RAPSOLJA från affären. Jag kan också passa på att rekommendera en annan produkt i ACOs baby-serie, "mousse wash" som innehåller "glycerin" istället för det ganska mycket starkare medlet "sodium laureth sulfate". 


Det som är speciellt med de produkterna, vilket även står på förpackningarna, är att alla ingredienser är LIVSMEDELSGODKÄNDA. De är alltså tillåtna i mat och eftersom huden är vårt största upptagningsorgan som tar upp 60 % av det vi smörjer den med så är det jätteviktigt att det är bra produkter.


En av anledningarna till att mineralolja är så extremt vanligt i hudvårdsprodukter är att den inte härsknar och är billig. Ett av argumenten som företagen använder sig av för att fortsätta använda mineralolja är att ingen är allergisk mot den oljan (detta eftersom det är en död olja som inte innehåller några näringsämnen).


Så håll utkik efter följande ord på innehållsförteckningen:
Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin.

3 kommentarer:

  1. Grymt bra information! Har du lärt dig något mer om schampo?

    SvaraRadera
  2. Ja, jag fick ett recept på ett eget man kan göra..!

    SvaraRadera
  3. Hej, jag är bara nyfiken på vart du får siffran 60% ifrån? Jag har hört att huden kan ta in ca. 10% av pålagda ämnen.. skulle gärna vilja veta vilken källa du använder!

    SvaraRadera

Bloggintresserade