tisdag 22 mars 2011

Flytande tvättnötsmedel


Recept på flytande tvättnötsmedel:
som kan användas till tvätt i 30 grader, städning och diverse rengörning.

15-20 tvättnötter (50 gram)
1 liter vatten

Jag låter det koka upp och sedan sjuda/småputtra (det är inte så noga) i 30-60 minuter. Om tvättnötterna är hela och har kärnor i sig klipper jag upp dom med en sax efter ca 5 minuter när dom är mjuka eftersom det annars tar så lång tid att få ut allt saponin från nötterna. 


När nötterna har kokat färdigt ska dom vara mjuka och ha ett tjockare skal eftersom saponinet är slut och de har sugit i sig vatten. Då mosar jag dom, silar vätskan och slänger/komposterar nötterna. Jag brukar förvara medlet i en flaska i kylen (jag vet inte om man måste ha det i kylen, men jag har sett att det brukar stå så i recepten).

6 kommentarer:

 1. Hej! Vad säger du om mängd, hur mycket ska man använda till en tvätt? Jag läste på nätet att 3 msk är lagom till en tvätt.

  SvaraRadera
 2. Hej! 3 msk låter som en bra mängd! När jag tvättar fintvätt för hand är det nog ungefär så mycket jag brukar ha. Mvh Malin

  SvaraRadera
 3. Det ska också gå att använda som maskindiskmedel. Ska pröva det för första gången i helgen, både som schampoo och maskindiskmedel =)

  SvaraRadera
 4. Min väninna använder även lösningen till
  hårtvätt och fönsterputs.
  Om man får sår på fingrarna så kan man smörja på lite
  lösning direkt på såret. Svider ej och det läker enligt henne mycket snabbare.
  Se bara upp med lösningen så att den inte kommer in i ögonen för då svider det ordentligt.

  SvaraRadera
 5. Man skall ha flaskan i kylskåpet annars så möglar det lätt.... färskvara utan konserveringsmedel. Kanske man kan ta några droppar citron i för hållbarheten???

  SvaraRadera

Bloggintresserade