tisdag 26 januari 2010

Tips och en läskig lista


Här kommer ett till inlägg på samma tema som det förra!

Cirka 60 % av det vi smörjer in oss med tas upp av huden.  Påverkan av kemiska ämnen på barnet blir större eftersom barnen är mindre. Barn har mer hudyta än vuxna, andas mer, äter och dricker mer i förhållande till sin vikt. Barnens hud är dessutom tunnare än vuxnas och påverkas därför lättare av kemikalier (källa: Kemikalieinspektionen). Här kommer tips från Naturskyddsföreningen (som man även kan tillämpa på sig själv!):













Jag tycker verkligen att våtservetter kan vara en räddare i nöden ibland, men efter att jag läste en artikel i Vi Föräldrar har jag slutat att använda dem till vardags och absolut inte på min dotters händer eller ansikte. Det funkar lika bra med några blöta tvättlappar i en påse i skötväskan. När jag tänker efter skulle jag aldrig få för mig att använda våtservetter på mitt eget underliv (det skulle i så fall vara en riktig krissituation i skogen...). Här är Vi Föräldrars lista över vanliga ämnen i våtservetter:

måndag 18 januari 2010

Farliga kemikalier i babyprodukter

Jag håller på att leta på nätet efter relevanta undersökningar som har med kemikalier och barn att göra. Det är lite deprimerande eftersom summan av kardemumman är att det finns skadliga ämnen i nästan allt som vi omger oss med. Samtidigt börjar det bli mer och mer vanligt med bra alternativ, det gäller bara att lista ut vilka de är – något som jag hoppas kunna hjälpa er med!


Här är en artikel om en amerikansk studie som har undersökt innehållet i bebisars urin och hittat ftalater. Ftalater används främst som mjukgörare i plast, men även som förstärkare av parfym i hygienartiklar (t ex lotion, schampo mm) och är hormonstörande, reproduktionshämmande och cancerframkallande.


Danska miljövårdsstyrelsen har gjort en undersökning som visar att tvååriga barn får i sig en cocktail av kemikalier som är farligare än man först trott substanserna finns i vanliga leksaker, plastsandaler och hygienprodukter. De rekommenderar att man köper svanenmärkta produkter, läser innehållsförteckningen och undviker ftalater, parabener och parfymerade produkter.
http://www.netdoktor.dk/65000.htm?tab_id=322




Den statliga myndigheten Kemikalieinspektionen har gett ut en broschyr "Kemikalier i barns vardag" som innehåller information och goda råd om vad man kan tänka på som förälder. De menar att alla kemikalier kan vara farliga om man använder dem fel. Tre bra sätt att minska riskerna är att rensa bort onödiga produkter (t ex sköljmedel och städprodukter), inte använda mer än vad som är nödvändigt, och förvara alla kemikalier barnsäkert. 





tisdag 12 januari 2010

Istället för schampo

Innan jag slutade på mitt jobb på Universeum i Göteborg och flyttade till Åmål hade jag många, långa och intressanta diskussioner med mina arbetskamrater om kemikaler, miljö, livsstil och annat. Det är en arbetsplats som naturligt drar till sig människor som är intresserade av dessa frågor. Idag fick jag ett mail av en före detta arbetskamrat som undrade om jag startat mitt företag ännu och om jag kunde hjälpa henne med recept till tvättnötsschampo eftersom de som hon hittat på nätet inte funkat. Det är med stort nöje som jag delar med mig av detta recept. (OBS! med brasklappen att tvättnötter inte får säljas som schampo eftersom det då är helt andra lagar och regler som gäller. Däremot kan jag berätta att jag har använt tvättnötsavkok som schampo i ett år nu och det fungerar jättebra för mig.)




Det recept som funkar för mig är:

15-20 tvättnötter (50 gram)
1 liter vatten













Jag låter det koka upp och sedan sjuda/småputtra (det är inte så noga) i ca 30-60 minuter. Om tvättnötterna är hela och har kärnor i sig klipper jag upp dom med en sax efter ca 5 minuter när dom är mjuka eftersom det annars tar så lång tid att få ut allt saponin från nötterna. När nötterna har kokat färdigt ska dom vara mjuka och ha ett tjockare skal eftersom saponinet är slut och de har sugit i sig vatten. Då mosar jag dom, silar vätskan och slänger nötterna. Jag brukar förvara schampot i en flaska i kylen (jag vet inte om man måste ha det i kylen, men jag har sett att det brukar stå i recepten).
När jag ska tvätta håret häller jag ca 2-3 cm avkok i en liten petflaska och värmer den lite i micron först eftersom det är behagligare med varmt i hårbotten. Sedan skakar jag flaskan så att det blir ett skum och antingen har jag i skummet i håret innan duschen när håret är torrt och låter det verka en stund, eller så blöter jag håret först och har i schampot sen. I början blev mitt hår fett lite fortare än med vanligt schampo eftersom mycket av de naturliga näringsämnena är kvar i håret, men nu tvättar jag tvätta håret varannan dag. En gång fick jag skum i ögat och det var inte så skönt, så nu undviker jag det :-). Nötterna och avkoket har en svag doft som inte fastnar i vare sig kläder eller hår. Det luktar bara rent! 



Det som jag tycker är fel med de flesta recept är att man ska koka nötterna för kort tid och då hinner inte nötterna lämna ifrån sig saponinet. Det finns också lite olika kvalitet på tvättnötter beroende på var man köper dem. Det allra bästa är att ha dem utan kärnor för då kommer man lättare åt saponinet. Sen finns det också vissa som är lite hårdare, blekare och torrare än andra och dom tror jag är lite sämre.


Ibland får jag ta lite av min dotters balsam (Estelle & Thild Mild Conditioner) i det understa håret eftersom det kan bli lite tovigt, men jag tror att det beror mest på att jag sliter på håret med plattång och volymtång och inte har något värmeskydd i (har ni hittat något värmeskydd utan en massa skit i, berätta gärna för mig!). Jag har överhuvudtaget inga produkter i håret förutom Dermanords ekologiska hårspray (som känns som balsam när jag sköljer ur det!) och jag vet inte hur tvättnötsavkoket funkar om man har vax och gelé och dylikt i håret.









tisdag 5 januari 2010

Förundran

Igår var jag och handlade mat. På väg till kassan, letandes efter vinterns sista skumtomtar förirrade jag mig in till gången med städprodukter. Det är ett ställe som jag inte har besökt på mer än ett år. Jag förundrades över de många flaskorna med sprayer, medel, cremer, vätskor - färgglada och stinkande (jag blev faktiskt lite yr av de hundratals olika lukterna).

För mer än ett år sedan, innan min dotter var född, bestämde jag och min sambo oss för att använda så lite kemikalierika produkter som möjligt. Vi började med att stoppa ner alla våra städprodukter i två kassar och ställa dem i garderoben. Det som fanns kvar i städskrubben var microfibertrasor och grön såpa (till toaletten)... När vi 9 månader senare flyttade fick kassarna följa med till återvinningsstationens farligt avfall-sektion. FARLIGT AVFALL-SEKTION!! Och det har vi smort in vårt hem med varje vecka (om vi orkade, annars varannan)...

Det är klart att städproduktsproducenterna är väldigt intresserade av att vi ska köpa alla deras produkter och känna oss som oansvariga lortgrisar om vi låter bli. Men det är till och med så att det blir renare om vi låter bli produkterna, och så slipper vi de skadliga kemikalierna och sparar pengar förstås!

Här skriver Järnia om hur Statens Provnings- och forskningsinstitut har testat städning med microfibertrasor och med kemikalier och kommit fram till att det blir renare med microfiber!
http://www.jarnia.se/www/live/publik/tips.aspx?TreeID=13295



Håll Sverige Rent om miljövänlig städning:
http://www.hsr.se/sa/node.asp?node=1253


Städa med rabarber, vitkål och citron enligt Falkenbergs kommun:
http://www.falkenberg.se/kommunen/forvaltningar/kommunledningskontor/strategienhet/agenda21/broschyrer/stada.4.1f78b68fb4fdb575b7fff1804.html


Bloggintresserade