måndag 18 januari 2010

Farliga kemikalier i babyprodukter

Jag håller på att leta på nätet efter relevanta undersökningar som har med kemikalier och barn att göra. Det är lite deprimerande eftersom summan av kardemumman är att det finns skadliga ämnen i nästan allt som vi omger oss med. Samtidigt börjar det bli mer och mer vanligt med bra alternativ, det gäller bara att lista ut vilka de är – något som jag hoppas kunna hjälpa er med!


Här är en artikel om en amerikansk studie som har undersökt innehållet i bebisars urin och hittat ftalater. Ftalater används främst som mjukgörare i plast, men även som förstärkare av parfym i hygienartiklar (t ex lotion, schampo mm) och är hormonstörande, reproduktionshämmande och cancerframkallande.


Danska miljövårdsstyrelsen har gjort en undersökning som visar att tvååriga barn får i sig en cocktail av kemikalier som är farligare än man först trott substanserna finns i vanliga leksaker, plastsandaler och hygienprodukter. De rekommenderar att man köper svanenmärkta produkter, läser innehållsförteckningen och undviker ftalater, parabener och parfymerade produkter.
http://www.netdoktor.dk/65000.htm?tab_id=322
Den statliga myndigheten Kemikalieinspektionen har gett ut en broschyr "Kemikalier i barns vardag" som innehåller information och goda råd om vad man kan tänka på som förälder. De menar att alla kemikalier kan vara farliga om man använder dem fel. Tre bra sätt att minska riskerna är att rensa bort onödiga produkter (t ex sköljmedel och städprodukter), inte använda mer än vad som är nödvändigt, och förvara alla kemikalier barnsäkert. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade