onsdag 2 december 2009

Schampo som toalettrengöring...


Jag läser gamla "Vi föräldrar"-tidningar som jag har fått av mina systrar (miljövänligt eller hur!) och hittade den här artikeln som på ett fantastiskt sätt sammanfattar precis vad jag tänker. Vad innehåller egentligen hygienprodukter och kan man lita på tillverkarna? (Svaret på dessa två frågor är enligt min erfarenhet väldigt ofta: "en massa onödiga kemikalier" och "nej"...).

Bara för att produkter kallas "milda", "skonsamma", "ekologiska" eller är till för barn, så kan de vara skräp! Jag tänker till exempel på
Natusans babyolja som innehåller mineralolja (paraffin) som är en olja som har sitt ursprung i petroleumindustrin och som även används för att smörja olika maskiner. Den har inget näringsvärde och lägger sig utanpå huden vilket i och för sig innebär att huden "känns" mjuk men den får ingen fukt. Personer som jobbar i industrier som använder denna olja som smörjmedel får uttorkad hud eftersom hudens naturliga förmåga att återfetta sig själv förstörs. Mineralolja är billig och härsknar inte vilket antagligen är orsaken till att den är en av de vanligast förekommande ingredienserna i hudvårdsprodukter.

Bra alternativ: Jag använder vanlig ekologisk olivolja från butiken eller ACOs babyolja (en av väldigt få av Apotekets produkter som jag tycker är bra).


"Kärt" barn har många namn? Här följer en lista på alla namn som mineralolja kan ha in innehållsförteckningen:
Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

1 kommentar:

  1. Tack för infon om synonymerna! Varför kan man inte alltid ha bara ett namn på alla kemikalier som alla länder fick hålla sig till!

    SvaraRadera

Bloggintresserade