söndag 18 oktober 2009

Bebis = tvättmedelstest

Det senaste året har min lilla familj använt tvättnötter (sapindus mukorossi) istället för tvättmedel och sköljmedel. Detta har fungerat alldeles lysande trots att vår dotter vísade sig vara ett sådant barn som fick upp all bröstmjölk om man så mycket som petade på henne efter maten så att vi utan överdrift fick byta hennes kläder i genomsnitt 6 gånger per dag. Och kom det inte ut den vägen så kom det i raketfart från andra hållet. Jag har på riktigt bevittnat när hon låg på skötbordet utan blöja och det kom en stråle ur henne med sådan fart att de studsade på väggen mittemot och ner i badkaret (bra siktat måste jag säga!). Nåja, tillbaka till ämnet.

Jag brukar inte vilja predika, men nu är jag mäkta sugen... Vi är tydligen lite efter när det gäller det här i Sverige. Människor i Tyskland, Frankrike och England ska redan ha upptäckt nötterna och använder dem flitigt till inte bara tvätt utan schampo (både till människa och djur), rengöringsmedel och diskmedel. Nöten (som är en frukt) växer på träd i Indien och kan komposteras efter användning. De tvättar rent lika bra som vanligt tvättmedel och gör kläderna lite mjuka. Det såpaliknande ämnet som finns i skalet frigörs vid temperaturer som är varmare än 30 grader. Liksom såpa gör ämnet att vattnet blir "blötare" och löser upp smuts och fett. Nötterna kan återanvändas ända tills man ser att skalet förlorar sin lyster och börjar suga upp vatten.

Om jag ska vara ärlig (och det ska jag) så måste jag säga att jag liksom innan tvättnötsinförandet har problem med vissa fläckar, speciellt bär- och fruktfläckar (min dotter älskar blåbär!). Att använda fläckborttagare motverkar ju syftet med att minska kemikalieanvändningen och det finns en himla massa miljövänliga sätt att bli av med fläckar. Här är en länk till Håll Sverige Rent med tips: http://www.hsr.se/sa/node.asp?node=1319. Mitt problem är att jag är för lat för att behandla fläcken direkt, vilket verkar vara den springande punkten i alla tips. Jobbigt eller..?

Ok, kalla mig predikant om ni vill, men här kommer lite tips om hur man hittar tvättnötter:
Googla "tvättnötter", välj gärna ekologiska/organiska tvättnötter och en leverantör som har valt att importera nötterna med båt (och inte flyg). De kostar runt 150 kr/1 kg + frakt. Eller köp dem i närmaste hälsokostaffär (lite dyrare). Slut på predikandet!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade